Frukost - "Grötkultur"

Frukost är en förutsättning för att få en bra start på dagen. Den ger dig den energi du behöver för att orka fram till lunch. En bra bas med långsamma kolhydrater såsom fil/yoghurt eller gröt tillsammans med nötter och fröer, bär och frukt är sunt tänkt.

När vi hör ordet gröt, så går våra tankar oftast till havregrynsgröt med lingonsylt och mjölk.

Men idag, vill jag dela med mig av andra varianter av gröt och deras ändamål, under temat ” Mat som medicin”.


Hirs (hel) eller hirsmannagrynsgröt:

En mineralgruva - glutenfri – basisk - antiinflammatorisk.

Höga halter av magnesium, järn, kalium, kisel, fosfor och fluor. Fleromättade fettsyror och protein. Hirs är lättsmält och därför bra vid magtarmbesvär, och även vid Candida. Enligt österländsk medicin stärker den njurar, mjälte och bukspottkörteln.

Hirs är också känt som ” The Queen of the grain”.


Bovetegröt: Basisk – glutenfri - lättsmält -antiinflammatorisk.

Här används hel bovete/krossad bovete eller boveteflingor. Eftersom bovete är lättsmält är det bra dietmat vid mag och tarmbesvär, såsom känslig tarmslemhinna eller diarré. Innehåller höga värden av aminosyran Lysin, som är känt för sina egenskaper vid herpesinfektioner. Åter igen en mineralgruva med höga värden av kalcium, järn, magnesium, kisel och fluor.

Rutin, är en flavonoid / antioxidant och finns i bovete. Rutin stärker bla kapillärer, blodkärl, ökar cirkulationen samt reducerar blodtryck.


Dinkelgröt: Fullkorn med både kli och grodd kvar - näringsrik – bra proteinkälla.

Här används hel dinkel/dinkelflingor/ dinkelmannagryn. Dinkel även kallat Spelt är ett urvete som odlades redan på stenåldern och är väldigt näringsrikt, med bla B1, B2, B6, magnesium, kalcium, kalium, järn, zink och fosfor, och höga halter av protein, aminosyror,fett och fibrer. Används likvärdigt som vete

och innehåller gluten. Personer som är

känsliga för gluten, brukar kunna tåla dinkel

bra. Dinkel anses stärka immunförsvaret. Bra

vid alla former av mag-tarmbesvär såsom

diarré, förstoppning, inflammationer i tarmen

eller matsmältningsbesvär. Kroniska infektioner,

och för att stärka vår hjärnhälsa.


Korngröt: Basisk – högt fiberinnehåll

Här används hel korn/kornflingor. Gröt som

är gjort på hel korn kan ha en lite lätt laxerande

effekt. Eftersom korngryn har ett

högt fiberinnehåll bryts det ned långsammare

i tarmen och du håller dig mätt längre.

Blötlägg gärna kvällen innan för att minska

koktiden och koka gröten med vatten eller tex

havremjölk. Här har du en naturlig källa av

kalcium, järn och protein. Snällt mot mage

och tarm och om man besväras av Candida.

Perfekt gröt för att reglera ditt blodsocker.


Rågmjölsgröt: Stärkande fullkorn – kalium – magnesium - kalcium

Här har vi ett sädesslag som anses vara ett

”hårt sädesslag” med en naturlig ”bitter” smak

och av den anledningen stärker din lever,

gallblåsa mjälte och bukspottkörtel. Stärker

dina blodkärl och skelett samt hår och naglar.

Rågmjölsgröt är gott, mättande och nyttigt.

Vårt uttalande att ”ha råg i ryggen” kommer

säkert ifrån bilden av råg, som kännetecknas

av dess ”styrka” i olika sammanhang.


Havregrynsgröt : Fibrer – vitaminer - mineraler

Sänker kolesterolhalten, reglerar blodsockernivån,

stärker hjärtats muskulatur och

ökar energin i kroppen. Innehåller många av

våra B-vitaminer såsom B1, B2 och B3 samt

mineralerna kalcium, Järn, kalium, fosfor,

kisel och koppar.

Jag vill gärna dela med mig av ett recept på

huskur för att sänka kolesterol som jag fick

lära mig i Tyskland:

Havregrynsgröt, 1–2 msk havrekli på gröten

och havremjölk. Mitt eget tillägg skulle vara

att ha på lite bär och nötter /fröer också.


Amarant gröt : Glutenfri - basisk - kalcium – protein -antiinflammatorisk

Intressant just för dess mycket höga halt

av kalcium och protein. Samt aminosyran

Lysin som används vid herpesinfektioner.

Innehåller mer järn än många andra fröer.

Amarant används ofta som dietmat vid

magtarmbesvär. I och med att den är

basisk så är den perfekt om man önskar inta

en antiinflammatorisk kosthållning.


Min rekommendation är:

Prova och smaka dig fram.

Alternera mjölk med någon växtmjölk.

Lägg till någon torkad, blötlagd frukt tex katrinplommon,

aprikos eller fikon tillsamman med färska

bär, fröer och nötter.


Mannagrynsgröt:

Görs på mjölkärnan av proteinrika och

hårda sädesslag tex vete. Har därav mindre

fibrer jämfört med annan gröt men är

lättsmält.



// Ulrika Wahlstedt


Senaste inlägg